Vem ska leda Liberalerna?

18 aug

I höst väljer Liberalerna partiledare. Det gör vi vart annat år, vare sig det behövs eller inte. Men i år är det mer spännande, eftersom Birgitta Ohlsson kandiderat mot Jan Björklund.

Inför Liberalerna Östergötlands primärval till partiledare berättade jag och tio andra liberaler från Norrköping om varför vi valt att stödja Birgitta Ohlssons kandidatur.

Några har frågat hur starkt mitt stöd för henne är, för samma vecka skrev jag flera debattartiklar ihop med Jan Björklund. Det gör jag gärna, för Jan är en stor politiskt kraft, inte minst i skolfrågor. Att få lyfta polisfrågor och trygghet med Jan kändes också viktigt. Att driva politik med vår partiledare känns både hedersamt och viktigt, det vill jag göra även framöver.

Nedan följer debattartikeln från NT, publicerad 2017-08-18.

Vi stödjer Birgitta som partiledare

Birgitta Ohlsson har äntligen klivit fram och kandiderar till posten som partiledare för Liberalerna. Det ställer oss liberaler på lokal nivå i Norrköping inför frågan om vem vi ska stödja i partiledarvalet – vi har att välja mellan två gediget erfarna företrädare: Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson.

Det är ett val av stor betydelse för Liberalerna som parti. Vi måste fråga oss vem som har de bästa förutsättningarna att leda partiet, företräda partiets politik, driva det nödvändiga förändringsarbete som ännu är i sin linda och ge energi och motivation till partiets gräsrötter.

Jan Björklund har spelat stor roll som partiledare för Liberalerna, inte minst genom sin starka profilering i skolpolitiken. Som minister var han exempelvis med och införde Matematiklyftet – en av de mest lyckade satsningarna på fortbildning för lärare någonsin och med direkt påverkan på elevernas skolresultat. Tyvärr har Jan dock inte lyckats locka bredare väljargrupper och det är tveksamt om han kan ta ledningen i att på allvar förnya det parti han själv varit den främsta representanten för under ett decennium.

Birgittas kandidatur erbjuder en verklig chans till nytändning för Liberalerna. Hennes brinnande entusiasm och engagemang imponerar, hon har en sällan skådad förmåga att inspirera och bygga förtroende, och hon har de ledaregenskaper som krävs. Med sin positiva människosyn skänker Birgitta hopp och framtidstro i ett politiskt klimat som alltmer präglas av konflikter och intolerans. Hon kan vinna såväl debatter som människors sympati.

Dessutom tilltalar Birgitta bredare väljargrupper och kan både axla ansvaret för den politik Liberalerna har väljarnas förtroende för, och bryta ny väg. Hon är utan tvekan en av de skickligaste politiker Sverige har att erbjuda. Med Birgitta i spetsen är det dags för en rejäl nytändning i Sveriges liberala parti!

Share