Det handlar om människors frihet

24 mar

Sverigedemokraterna kan inte definiera vem du är eller vad du vill med ditt liv. Det kan bara du!

För några veckor sen skrev jag om varför Liberalerna inte kan samarbeta med SD. Ingvar Våxmo (SD) svarade i Norrköpings tidninga att “Liberaler har fel”. Sverigedemokraterna vill hjälpa fler människor på flykt än alla andra, men bara verkliga flyktingar och de ska hjälpas på plats.

Om vi lämnar därhän att Våxmo tydligen vet bättre vem som är en verklig flykting än vad Migrationsverket och Genevekonventionen gör, eller det faktum att han far med flummiga siffror för kostnaden för bistånd både i Sverige och UNHCR:s flyktingläger, så kvarstår ändå en stor skillnad. För Liberaler kan inte göra sig beroende av ett parti som ser ett fritt och öppet samhälle som splittrat och själlöst.

Detta, och mer därtill, finns i svaret till Våxmo, som publicerades i NT 22/3.

Det handlar om människors frihet

Våxmo hävdar att vi missförstått SD:s flyktingpolitik och att SD är ett mittenparti. Nej, Ingvar Våxmo, vi har inte missförstått er flyktingpolitik. Vi har läst på om er värdegrund, som står långt från alla de samhällsframsteg som liberaler kämpat för under århundraden. Vi står upp för demokrati, yttrandefrihet, religionsfrihet och rätten att leva sitt eget liv. SD:s invandringspolitik är bara en naturlig följd av en restriktiv nationalism som tar avstånd från svenska demokratiska värden.

Liberaler tror att varje individ vet bäst hur den egna tillvaron ska levas. Människor kommer att göra olika val, och det leder till en mångfald av åsikter, kulturimpulser och livsstilar. Det ser vi som något positivt.

I den sverigedemokratiska världsbilden är denna frihet och mångfald i stället ett hot. Där är det inte den enskilde som avgör sin eventuella grupptillhörighet; du sorteras efter kategorier som andra har bestämt. Och du kan inte ha flera identiteter. Är du same eller praktiserande jude så ingår du inte i den svenska nationen. Åtminstone inte enligt Björn Söder (SD), andre vice talman och före detta partisekreterare.

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) sammanfattar sin syn på det fria svenska samhället i sin bok “Satis polito”. Han kallar det splittrat och själlöst, han vill bekämpa det, och det är precis vad Sverigedemokraternas riksdagsledamöter försöker göra. I uttalanden och riksdagsmotioner hittar vi förslag om att begränsa yttrandefriheten för dem som inte ingår i den svenska nationen och för journalister. Sverigedemokraterna vill styra rättsstaten genom att byta ut polischefer med fel åsikter och instruera partiets nämndemän att driva partipolitik i de oberoende domstolarna. Vi hittar tankeförbud när folkhögskolor och studieförbund ska förbjudas att ägna sig åt annat än utbildningar som bygger på nationens gemenskap.

Liberalerna kommer fortsätta att stå upp för svensk demokrati och människors rätt att tro, tänka, tycka och leva så som de själva vill. Då finns inget utrymme för koalitioner med Sverigedemokraterna.

Share