Stockholm toppar GrowSmarter!

23 okt

Nu är det klart att Stockholm, Barcelona och Köln toppar EU-projektet GrowSmarter. I ett gemensamt projekt ska de tre städerna genomföra tolv smarta lösningar som kan möta städers framtidsutmaningar och exporteras över hela Europa. Det handlar om smart tillväxt som är socialt, ekonomiskt och inte minst ekologiskt hållbar. Ascoolt, om du frågar mig.

De tolv delarna handlar om energieffektivisering, minskade utsläpp, smarta el- och värmenät med lokal produktion som återförs in i nätet, informationsinfrastruktur för minskad förbrukning, hållbara leveranser och smart trafikstyrning.

Samtidigt ska Grow Smarter leda till fler jobb inom Green Tech-sektorn. Ett drygt 20-tal företag deltar och som kickstart finns redan fem “follower cities” i fem länder över Europa som åtagit sig att importera en eller flera koncept.

Svenska KTH kommer utvärdera funktion och klimateffekter: fungerar lösningarna, möter de målen för energi, klimat och luftföroreningar? Spanska handelshögskolan IESE ska studera ekonomiska aspekter: är paybackperioderna tillräckligt korta, uppstår nya betydande investeringar, jobb och tillväxt?

Grow Smarter är det största EU-projekt Stockholm plockat hem på miljösidan, städerna delar på 25 M€ varav ca 8 M€ gäller Stockholm. Vi har all anledning att sträcka på nacken! Nu ska det skrivas kontrakt, jag lär återkommer i frågan när detaljerna klarnar. Men hurra!

Läs mer i DN, Stockholms stads pressmeddelande, Stockholmshems webb, på tyska hos Köln-Deutz

Share