Vitrysk energieffektivisering

13 okt

Foto: Schmaecky, CC-BY-SA 2.0.

I veckan besökte jag Minsk i Vitryssland (Belarus) för att delta i en internationell konferens om energieffektivisering i bostadshus. Jag var inbjuden som talare för att presentera projektet Hållbara Järva.

Det svenska miljonprogrammet har en del likheter med vitryska bostadsbyggen. Jag talade om tilläggsisolering, värmeåtervinning och solpaneler under ungefär en timma. Men det var knappast som teknisk expert jag deltog, det fanns det andra som kunde bättre. Mitt fokus låg i stället på varför och hur vi gör sådana här projekt. Strax innan mitt pass hade EU:s klimatmål presenterats. Därmed blev Hållbara Järva en konkret berättelse om hur Stockholm tar ansvar för klimatfrågorna.

Den litauiska professor som inledde konferensen lyfte ett antal sociala dimensioner av energifrågorna. Även här kunde Hållbara Järva bidra med exempel, genom det fokus på dialog och delaktighet för de boende som projektet bygger på. Professorn konstaterade dock att båda våra inspel främst möttes av “hårda” frågor. Jag fick till exempel svara på vilken typ av ekonomiska rapporter som förskole- och skolelever får ta del av vid studiebesök.

Jag var ändå glad att jag fick många frågor och tillfälle till dialog, om allt från kärnkraft, kWh-priser och skolinformation till dagens hetaste debatt: bör spillvatten räknas in i fastighetens energiförluster? Jag fick också tillfälle att göra inspel under de två kommande talarnas inlägg om passivteknik för småhus samt solpanelsteknik, innan jag tyvärr behövde vända kosan mot Stockholm igen.

Vitryssland är intressant för grön teknologi – på flyget mötte jag bland annat svenska företagare inom vindenergi som nu undersöker möjligheterna till etablering i landet. Det finns all anledning att hålla utkik österut!

 

Fotot föreställer Segertorget i centrala Minsk, i kvarter med vad jag skulle kalla typisk sovjetisk arkitektur. Foto: Schmaecky, CC-BY-SA 2.0.

Share